Al tijden was het tobben met mijn voeten. Wegens MS en nog wat narigheid had ik niet alleen aangepaste schoenen nodig, maar ook een beenbrace, tegen het vallen en om beter te lopen.
Helaas, hoe iedereen ook zijn best deed, het bleef tobben. De verschillende braces vervormden de schoen, de voetplaat veroorzaakte veel pijn, blaren en bloedende wonden onder mijn voet, waardoor er niet echt vrolijk viel te lopen. Met allerlei hulpstukjes had ik het zo goed mogelijk opgevangen, maar het werd echt te gek en ik werd er nogal wanhopig van. Zo krijgt je handicap er wel een extra zorg bij.
Er stond in het najaar een afspraak met mijn vaste begeleider Bart Pater van Huykman & Duyvestein om naar andere mogelijkheden te kijken, maar toen brak ik bij een val alsnog mijn enkel en moest dat plan even in de ijskast.
Helaas kreeg ik problemen met het gips: dat veroorzaakte spasmen. Na drie soorten en maten gips kreeg ik als “second best” oplossing van de gipskamer een enkelbrace met baleinen. Dit bleek het ei van Columbus te zijn, want die zat prima, was makkelijk aan en uit te doen en paste ook nog eens moeiteloos in mijn schoen, waardoor ik geen pijn meer had en beter kon lopen dan met gips.
Samen met Bart Pater hebben we daarna bedacht om in de nieuwe schoen ook zulke baleinen te zetten, dan was ik van die losse brace af, die niet alleen pijn, maar ook extra werk gaf, elke morgen en avond weer.
In februari van dit jaar kreeg ik passchoenen, die als pantoffeltjes liepen. Eindelijk geen pijn meer bij het lopen. De definitieve schoenen zouden eind april komen, maar helaas: alle leveringen werden door corona uitgesteld, dus dat werd 11 juni.
Maar wat een weelde! Een paar prachtige, blauwe enkellaarsjes, van alle gemakken voorzien. Ze lopen heerlijk. Ze geven goede steun en zijn toch heerlijk zacht. Ik kreeg van alle kanten complimenten, iemand dacht zelfs dat het een heel chic duur merk was (wat ik niet kende), maar nee hoor, “dit zijn mijn nieuwe orthopedische schoenen!”.
Inmiddels ben ik het tweede paar aan het inlopen. Zilvergrijs deze keer. Weer prachtig! Er zijn nog wat kleine verbeteringen aangebracht, ook aan de binnenzool, en nu kan ik na jaren tobben eindelijk weer stukjes lopen zonder ellende en pijn. Dat ik dit nog mag meemaken!
Veel dank aan mijn vaste schoenmakers van Huykman & Duyvestein en iedereen die daaromheen meewerkt aan zulke goede schoenen!
P.S. Als de zomers zo heet blijven, moeten we voor de volgende keer een model verzinnen met luchtgaten, dat gaat vast ook wel weer lukken!

S. Kreta

Bekijk onze Brochure


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lookbooks


HUYKMAN & DUYVESTEIN
ZILVERSTRAAT 21
2544 EJ DEN HAAG