Probleem
Mevrouw De Jong heeft door haar toenemende enkelartrose een forse platvoet ontwikkeld beiderzijds. Lange tijd heeft zij hier geen problemen aan ondervonden maar haar voetenstand is de laatste tien jaar klachten gaan geven zoals pijn aan de binnenzijde van de voet. Hierdoor was zij in eerste instantie begonnen met steunzolen te dragen alleen had dit niet het gewenste resultaat.

Naast enkelartrose heeft mevrouw ook artrose in de tenen en de voorvoet, dit geeft pijn bij het afwikkelen. Naast de artrose heeft mevrouw ook last van een dunne huid waarbij er snel wondjes optreden. Deze wondjes zijn zeer pijnlijk en een aandachtspunt voor het maken van een voorziening. Zij heeft, naar medisch weten, geen diabetes en er is op alle plekken gevoel in de voeten.

Mevrouw de Jong loopt nog kleine stukjes van ongeveer 200 meter maar is snel vermoeid. Hierdoor blijft het meestal bij een wandeling naar de supermarkt of een andere winkel maar een wandeling in het park of de duinen is te vermoeiend.

Mevrouw De Jong woont in een appartementencomplex op de 3de verdieping, hier is een lift aanwezig maar als mevrouw zich goed voelt neemt ze graag de trap. Ze doet alle persoonlijke taken zelfstandig en wil graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Wel krijgt ze hulp in het huishouden. Ze zou willen dat ze langere afstanden zou kunnen lopen om gezond te blijven. Ze heeft het idee dat dit mogelijk is alleen belemmeren de voeten en enkels hierin.

Perspectief
Op dit moment heeft mevrouw een OSA-paar met ezelsoren aan de mediale zijde. Een paar als deze is meermaals herhaald wat lang succesvol is gebleken. Wel is de sluiting in de tijd veranderd van veters naar ritsen omdat mevrouw moeite kreeg met het aantrekken van de vetersluiting.
De laatste paar maanden struikelt mevrouw vaak en is ze last gaan krijgen van haar enkels. Mede hierdoor is ze naar de huisarts gegaan welke haar heeft doorverwezen naar de orthopedisch chirurg. Deze heeft een verwijzing geschreven voor een nieuw paar OSA alleen nu met een kokeromsluiting en een rigide afwikkelvoorziening om ervoor te zorgen dat er minder gebogen hoeft te worden in de gewrichten.

Mevrouw de Jong heeft een vrij basale hulpvraag opgesteld aangezien zij niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. De hulpvraag van mevrouw De Jong luidt: ‘Is er een voorziening mogelijk waardoor ik minder pijn en meer stabiliteit tijdens het lopen van een kilometer kan ervaren?’

Op het moment van de anamnese was de functionaliteitsdiagnose dat mevrouw De Jong geen langere afstanden loopt dan 200 meter. Om een indicatie van de pijn te geven die mevrouw ervaart, wordt gebruik gemaakt van de zogeheten VAS score. Mevrouw heeft bij het lopen van 200 meter een VAS scoren van 6. De functionaliteitsprognose voorspelt dat het mogelijk is met de nieuwe voorziening om 500 meter te lopen met een VAS score van 3. Dit vertaalt zich in het volgende behandeldoel:
Middels het immobiliseren van de enkel dient het hulpmiddel ervoor te zorgen dat mevrouw weer 500 meter kan lopen in een kwartier zonder te vallen en dient de pijnervaring van een VAS 6 naar een VAS 3 te gaan.

Oplossing
Het nieuwe concept bevat een kokervoorziening welke een flink gewicht met zich meebrengt. Het zal zodoende lastig worden om de voorziening lichter te maken dan het huidige paar. Wel zou er gekeken kunnen worden naar de zool. Dit was in het vorige concept een zware zool om slijtage zo veel mogelijk te voorkomen. Het nieuwe concept heeft een verbeterde afwikkeling waardoor de verwachting is dat de zool minder snel slijt. Hierdoor kan er waarschijnlijk voor een lichtere zool gekozen worden. De nieuwe voorziening zal zeer waarschijnlijk aan de eis van meer stevigheid rond de enkels kunnen voldoen doordat er gebruik gemaakt wordt van een kokervoorziening. Dit moet alleen niet ten koste gaan van stabiliteit. Hier zal zodoende ook voor gewaakt moeten worden.

Huidige situatie
Mevrouw De Jong is na het afleveren van haar nieuw paar schoenen twee keer terug geweest voor controle omdat er drukplekken waren ontstaan. Hierbij zijn lichte aanpassingen gedaan aan het concept. Het was te verwachten dat het nieuwe concept niet gelijk in een keer perfect zou zijn aangezien er veel veranderingen hebben plaatsgevonden t.o.v. het vorige paar schoenen. Op dit moment draagt mevrouw De Jong de schoenen naar volle tevredenheid en blijkt het de juiste beslissing geweest om over te gaan naar het nieuwe concept.

Bekijk onze Brochure


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lookbooks


HUYKMAN & DUYVESTEIN
ZILVERSTRAAT 21
2544 EJ DEN HAAG